studiefinanciering

Studieschuld


Je begint met het terugbetalen van je studieschuld als je opleiding is beŽindigd, omdat je bent gestopt of je het diploma hebt gehaald.
De studieschuld wordt onderverdeeld in drie fases:

De aanloopfase

De aanloopfase gaat in op 1 januari na het beŽindigen van de opleiding of nadat het recht op studiefinanciering is vervallen. De aanloopfase duurt twee jaar. Je hoeft in deze periode de studieschuld niet af te lossen, maar het mag wel. Tijdens de aanloopfase wordt er rente over de schuld in rekening gebracht.

De aflosfase

De aflosfase begint op 1 januari na de aanloopfase van twee jaar. Nu ben je verplicht de studieschuld af te lossen. De aflosfase duurt maximaal vijftien jaar. Je mag de studieschuld in een kortere termijn aflossen. Het minimale aflosbedrag is in 2009 45,41 euro per maand.

Ten onrechte ontvangen studiefinanciering

Als er ten onrechte studiefinanciering is uitbetaald (bijvoorbeeld als het inkomen boven de bijverdiengrens is gekomen), ontvang je een acceptgiro om het teveel ontvangen studiefinanciering terug te betalen. Als de rekening niet voor de vervaldatum is betaald, wordt de schuld in een lening omgezet. Je moet dan rente over de lening betalen.

Opnieuw studeren

Wanneer je opnieuw gaat studeren, kun je onder bepaalde voorwaarden de aanloop- of aflosperiode tijdelijk opschorten. Het moet dan in ieder geval wel een opleiding in het beroepsonderwijs of hoger onderwijs betreffen.
Voeg je eigen tip toe »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

6 stemmen / gem. score 3.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »