studiefinanciering

Prestatiebeurs


De prestatiebeurs is een tegemoetkoming die je in eerste instantie in de vorm van een lening krijgt. Als je binnen tien jaar je diploma hebt gehaald, hoef je niets terug te betalen. Lukt dit je niet, dan moet je de prestatiebeurs terug betalen. Dit geldt niet voor de aanvullende beurs. De aanvullende beurs is gedurende de eerste twaalf maanden een gift.

De prestatiebeurs bestaat uit de volgende onderdelen:
De termijn van tien jaar wordt de diplomatermijn genoemd. Hij gaat in op het moment dat de prestatiebeurs wordt uitgekeerd. Je hebt gedurende maximaal tien jaar recht op studiefinanciering. Hij stopt na tien jaar automatisch, of als je de leeftijd van 34 jaar hebt bereikt.

Mbo (niveau 3 en 4)

Voor het volgen van middelbaar beroepsonderwijs (mbo) op niveau 3 of 4 kun je de eerste vier jaar een prestatiebeurs aanvragen. Deze geldt ook in eerste instantie als lening. Ook hier ontvang je de eerste twaalf maanden een aanvullende beurs als gift. Als je binnen tien jaar je diploma haalt op (minstens) niveau 3 of 4, hoef je de basisbeurs, aanvullende beurs en de vergoeding voor de OV-studentenkaart niet terug te betalen. De prestatiebeurs geldt niet voor studenten die voor 1 augustus 2005 al een studiefinanciering hadden of studenten die een mbo-opleiding op niveau 1 of 2 volgen. Als je bij de mbo-opleiding staat ingeschreven op niveau 1 of 2 en tegelijkertijd ook voor niveau 3 of 4, ontvang je op grond van de hogere opleiding de prestatiebeurs.

Specialistenopleiding

Wanneer je na het behalen van je mbo-opleiding een specialistenopleiding gaat volgen (één of twee jaar), kun je de prestatiebeurs tot maximaal twee jaar verlengen. Als je de specialistenopleiding met een diploma afsluit, is de verlenging van de prestatiebeurs een gift.

Hbo en universiteit

Voor studie aan een universiteit of hogeschool kun je studiefinanciering aanvragen voor de duur van de studie plus drie jaar. Voor een vierjarige studie kun je in totaal zeven jaar studiefinanciering aanvragen. Voor de duur van de studie (de vier jaar in dit geval) kun je een prestatiebeurs aanvragen.
Volgende tip : Aanvullende beurs »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

6 stemmen / gem. score 3.5
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »